Олег Канівець: «Стрийському повіту бути!»

15 липня 2019 року в Стрию, за ініціативою народного депутата України VII скликання, кандидата в народні депутати України по 126 виборчому округу Олега Канівця у приміщенні Народного дому відбувся «круглий стіл» на тему: «Бути чи не бути Стрийському повіту?».

У роботі «круглого столу» взяли участь понад 20 представників органів місцевого самоврядування та ОТГ із Стрийського, Жидачівського, Сколівського районів, міст Стрия та Моршина.

Роботу засідання відкрив Олег Канівець, який наголосив на тому, що всупереч пропозиціям Львівської обласної ради, Львівського центру розвитку місцевого самоврядування, які пропонували створення 6 повітів, у тому числі Стрийського повіту/району, Мінрегіонбуд таки пропонує утворити на Львівщині 5 районів, і вже без Стрийського. На думку чиновників, у це утворення мають увійти Стрийський, Жидачівський, Дрогобицький і Сколівський райони, з центром у місті Дрогобичі.

«Я обов’язково буду говорити з віце-прем’єром Г. Зубком і заступником міністра В. Негодою. Буду переконувати їх у тому, що окрім методики розрахунків утворення одиниці субрегіонального рівня, має бути врахована і регіональна специфіка, і прагнення мешканців. Я не буду миритися з упослідженням Стрийщини. Моя позиція базується на тому, що за розрахунками Мінрегіонбуду Дрогобицький повіт складатиме понад 450 тисяч чоловік. І в цій цифрі понад 300 тисяч мешканців Стрийського і Жидачівського районів. Чиновники в Києві дивляться на карту і калькулятор, не враховуючи реалії. Не можна циркулем і лінійкою вимірювати майбутнє краю. Треба обов’язково чути людей, бачити власними очима хоча б ту дорогу, якою пересічний мешканець Жидачівщини, Стрийщини чи Сколівщини змушенй буде добиратися до Дрогобича».

Із змістовною доповіддю виступила керівник Регіонального центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин. У своєму виступі вона наголосила на тому, що центр є поза політикою і не підтримує жодної політичної партії. Пані Галина детально ознайомила присутніх з базовими цифрами, які є основою для утворення одиниць субрегіонального рівня. Вона погодилася з аргументами присутніх про те, що мешканці Стрийщини, Жидачівщини і Сколівщини мають всі підстави на утворення Стрийського району/повіту – і за площею, і за кількістю населення, кількістю дітей, розвинутою інфраструктурою тощо. Головна проблема – у відсутності ініціативи знизу та політичної волі.

Учасники зустрічі одностайно висловили впевненість у тому, що майбутня адміністративна карта буде змінена, і ми матимемо окремий Стрийський повіт/район. Це дасть можливість реалізовувати вагомі інфраструктурні проекти, залучати інвестиції в економіку рідного краю, що неодмінно дасть позитивний ефект для кожного мешканця регіону.

Олег Канівець належить до тих людей,  які мають досвід, оскільки був причетний до розробки законодавства про місцеве самоврядування, і волю для прийняття відповідних рішень, що довів своєю діяльністю у VІІ скликанні Верховної Ради України, де представляв Стрийщину і Жидачівщину.

Учасники «круглого столу» прийняли відповідну резолюцію, в якій закликали Мінрегіонбуд прислухатися до побажань мешканців регіону, врахувати їх аргументи, а також внеси відповідні корекції до свого рішення.

Часу для відстоювання своєї позиції мешканцями нашого регіону залишилося вкрай мало. Тому треба обирати до парламенту такого представника, який знає проблеми його мешканців, має стратегічне бачення розвитку регіону та в стані відстояти інтереси рідного краю у Києві.

Наталя КАТРИЧЕНКО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: